Περί διαφωνίας ο λόγος (Μέρος Ι)

Διαφωνία, διαφωνία είσαι εδώ;

«Οι κίνδυνοι της ζωής είναι αμέτρητοι και μεταξύ αυτών είναι η ασφάλεια» Γκαίτε

Τί είναι πραγματικά η διαφωνία, η διαφορά, η σύγκρουση με κάποιον και πώς επηρεάζει τη ζωή και τη δουλειά μας; Όλες οι σχέσεις στις οποίες εμπλεκόμαστε κοινωνικές, επαγγελματικές, συγγενικές, από καιρού εις καιρόν, καταλήγουν σε μια διαφωνία μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι η σύγκρουση με κάποιον είναι ενοχλητική και στοιχίζει στο χρόνο και την ενέργειά σας, αλλά μήπως ενέχει και κάτι καλό, αφού μας παρέχει τη δυνατότητα και είναι η ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τα πράγματα και να κάνουμε αλλαγές προς το καλύτερο; Η ιστορία του εργοστασίου παπουτσιών που στέλνει δυο υπεύθυνους πωλήσεων σε μια περιοχή της Αφρικής για να ελέγξουν τις πιθανότητες επέκτασης των πωλήσεων εκεί, είναι χαρακτηριστική. Ο ένας από αυτούς στέλνει τηλεγράφημα λέγοντας: «η κατάσταση είναι απελπιστική στοπ. Κανείς δεν φοράει παπούτσια.».

Ο άλλος στέλνει ένα θριαμβευτικό μήνυμα: «απίστευτη επαγγελματική ευκαιρία. Δεν έχουν παπούτσια.».

Το ίδιο γεγονός, ιδωμένο από διαφορετική οπτική γωνία, δίνει διαφορετικό πρόσημο· θετικό ή αρνητικό. Με τον ίδιο τρόπο και η σύγκρουση μπορεί να δώσει την ώθηση για κάτι καλύτερο και αντί για αρνητικά να ενέχει θετικά στοιχεία. Η διαφωνία είναι η διαδικασία (process) ή οι συμπεριφορές με τις οποίες οι άνθρωποι εκφράζουν τη δυστυχία τους.

Ποια μπορεί να είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της διαφοράς/σύγκρουσης;

  • Θυμωμένα σχόλια ή συμπεριφορά
  • αποφυγή συνάντησης ή συνομιλίας με κάποιον
  • αποφυγή συμμετοχής σε συμβούλια ή εκδηλώσεις
  • κουτσομπολιά και κουβέντες πίσω από την πλάτη κάποιου
  • αργή παραγωγική εργασία ή ηθελημένη καθυστέρηση
  • μη μοίρασμα γνώσης
  • αποστολή κρυφών μηνυμάτων
  • επιθετικός ανταγωνισμός
  • χαμηλό ηθικό, απώλεια ενέργειας και παρακίνησης.

Αυτά είναι τα αρχικά στάδια της διαφωνίας. Συχνά αρνούμαστε ότι υπάρχουν ή τα αποφεύγουμε, γιατί λανθασμένα συνδέουμε τη διαφωνία με την αποτυχία και επίσης γιατί δεν έχουμε τη γνώση του πώς να διαχειριστούμε τη διαφωνία.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιληφθούμε σε μια κατάσταση ότι υπάρχει διαφωνία και στη συνέχεια να αναρωτηθούμε πόσο σημαντικό είναι για εμάς να επιλύσουμε τη διαφορά αυτή, ώστε η επιχείρησή μας, η ζωή μας, η οικογένειά μας να συνεχίσουν υγιείς.

Πολλές φορές όμως η επίλυση αυτών των διαφορών καθίσταται αδύνατη, γιατί απλά οι άνθρωποι δεν μπαίνουν στον κόπο να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο τίμια και να εξωτερικεύσουμε τον πραγματικό λόγο της δυσαρέσκειάς μας.

Η διαφωνία είναι σαν το νερό. Το πολύ πνίγει και καταστρέφει, αλλά και χωρίς νερό τίποτα δεν ζει.

Κάποια διαφωνία λοιπόν είναι απαραίτητο να υπάρχει τόσο στο επαγγελματικό μας πεδίο, όσο και στη ζωή μας, ώστε να μας βοηθάει να κάνουμε τις αλλαγές προς το καλύτερο.

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΘ. ΣΚΟΡΔΑΚΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ & ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

SOLICITOR  Αγγλίας & Ουαλίας

 

 

Πηγή: The authority guide to conflict resolution, Jane Gunn 2017

ThanasisΠερί διαφωνίας ο λόγος (Μέρος Ι)