Νομολογιακό πυλώνα αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανοίγει το δρόμο για την καταβολή σύνταξης και σε επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή του αποφάνθηκε – σύμφωνα με πληροφορίες – ότι δικαιούνται σύνταξη και όσοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστεί, ακόμα και για οικονομικά εγκλήματα.
Οι ανώτατοι δικαστές εναρμονιζόμενοι με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δικαίωσαν εφοριακό, ο οποίος είχε καταδικαστεί για παθητική δωροδοκία σε τριών χρόνων φυλάκιση με αναστολή. Στο σκεπτικό της απόφασής τους μέτρησε το γεγονός ότι η απώλεια της σύνταξης είναι δυσανάλογο μέτρο, με το δεδομένο ότι ο δράστης της αξιόποινης πράξης έχει καταδικαστεί πειθαρχικά και ποινικά για την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται.
Για τον λόγο αυτό άνοιξαν παράθυρο διεκδίκησης της καταβολής σύνταξης από όσους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται στην ίδια θέση με τον πρώην εφοριακό, ο οποίος κέρδισε την προσφυγή που είχε καταθέσει. Με αυτήν ζητούσε – και τελικά πέτυχε – να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Πράξεων Κανονισμού Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία απορρίφθηκε η ένστασή του, σχετικά με την παροχή σύνταξης στην οικογένειά του, καθώς ο ίδιος είχε χάσει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα.
Ο εν λόγω εφοριακός καταδικάστηκε το έτος 1996 όταν, σύμφωνα με την κατηγορία, μαζί με συνάδελφό του είχαν ζητήσει από ιδιοκτήτη φροντιστηρίου 800.000 δραχμές, προκειμένου να καταλογιστεί φόρος εισοδήματος για τα έτη 1993-1994 το ποσό των 2 εκατ. δραχμών, αντί των 15 εκατ. δραχμών.
Πηγή: Τα Νέα