Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ 3898/2010 – ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
Παρουσίαση βιβλίου της Βασιλικής Σκορδάκη
Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Βασιλικής Σκορδάκη, Δικηγόρου Αθηνών, Σολίσιτορ Αγγλίας και Ουαλίας, CEDR Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας και Διαπιστευμένης Εκπαιδεύτριας Διαμεσολαβητών, με τίτλο: «Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ 3898/2010 – ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ». Για τη συγγραφέα και το βιβλίο της, μίλησαν ο Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Παναγιώτης Τσούκας, ο Προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών, Πρόεδρος Εφετών και CEDR Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας και η Δικηγόρος LLM, Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, JAMS Foundation Weinstein International Fellow, κ. Δήμητρα Τριανταφύλλου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δικηγόρος Αθηνών, τέως Υπουργός και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος του ΕΚΠΑ, κ. Αντώνιος Αργυρός.
Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, απηύθηνε χαιρετισμό και έκανε μια σύντομη αναφορά στο θεσμό της διαμεσολάβησης ως εναλλακτικής μεθόδου επίλυσης διαφορών, όπως εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη με το Ν. 3898/2010. Παράλληλα, ανακοίνωσε το πέρας όλων των εργασιών υλικοτεχνικής υποδομής του νέου φορέα κατάρτισης διαμεσολαβητών της Αθήνας και επεσήμανε ότι στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης θα διδάξουν εκπαιδευτές από χώρες του εξωτερικού όπου λειτουργεί ο θεσμός με επιτυχία. Στους ίδιους χώρους, θα λάβει χώρα και εκπαίδευση των δικηγόρων, με σκοπό την εξοικείωσή τους με την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.
Ο κ. Αντώνης Αργυρός καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε τους ομιλητές.
Το λόγο έλαβε ο κ. Παναγιώτης Τσούκας, ο οποίος αφού έκανε αναφορά στη διαμεσολάβηση ως πολιτισμικό αγαθό και στους πολιτισμικούς όρους επιτυχίας της, τονίζοντας αφενός, ότι ο εν λόγω θεσμός αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κοινωνία, ώστε να λειτουργήσει «αυτόνομα και αυτοδύναμα, έξω από το κράτος και έξω από το δικαστή στις πιο κρίσιμες στιγμές της κοινωνικής ζωής, εκεί που οι άνθρωποι διαφωνούν για τα δικά τους συμφέροντα», αφετέρου, ότι για την επιτυχία του θεσμού, απαιτείται μεταβολή του τρόπου που ο Έλληνας δικηγόρος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, επεσήμανε ότι το παρουσιαζόμενο βιβλίο μαρτυρά ακριβώς αυτή την προσπάθεια για κατοχύρωση του θεσμού της διαμεσολάβησης που έχει ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δικηγορίας, της δικαιοσύνης, αλλά και της κοινωνίας.
Κατόπιν, ο ομιλητής κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας, προέβη σε εκτενή αναφορά στο βιογραφικό της συγγραφέως, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στην Ελλάδα και ότι το βιβλίο της είναι το πρώτο για τη διαμεσολάβηση στη χώρα μας, επαινώντας τη για το διακαή της πόθο για συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση. Ως προς το περιεχόμενο του βιβλίου, επεσήμανε ότι δίνει μια σαφή ιδέα για το τι σημαίνει διαμεσολάβηση, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, με τον κατ’ άρθρο σχολιασμό του Ν. 3898/2010 στο πρώτο μέρος του και στη συνέχεια, με την παραστατική, μια μέρα διαμεσολάβησης. Ακόμη, περιέγραψε το θεσμό, δίνοντας έμφαση στο κύριο χαρακτηριστικό του, την εμπιστευτικότητα και εμμένοντας ότι ο Έλληνας δεν έχει περιθώριο να απεμπολήσει τη διαμεσολάβηση.
Στο σημείο αυτό, ο συντονιστής της παρουσίασης, κ. Αντώνιος Αργυρός ανακοίνωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με το Εφετείο Αθηνών ετοιμάζουν για τον επόμενο μήνα μια εκδήλωση για τη Δικαστική Μεσολάβηση και Επιχειρηματικότητα. Παράλληλα έθιξε το θέμα των αβάσιμων και παρελκυστικών ενδίκων μέσων που ασκεί το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα Δικαστήρια με υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως το οικογενειακό επίδομα των δυο συζύγων.
Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην ομιλήτρια κ. Δήμητρα Τριανταφύλλου, η οποία συνεχάρη τη συγγραφέα και εξύμνησε το σκοπό της συγγραφής του βιβλίου, όπως αναφέρεται και στην πρώτη σελίδα του: την προώθηση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης μέσα από την κατανόησή της, έννοια κομβική για τη διαμεσολάβηση. Επίσης, έκανε αναφορά στα παραγλωσσικά στοιχεία του έργου, τα οποία σημειολογικά μυούν με την πολυτροπικότητά τους τον αναγνώστη σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, στο διαφορετικό κόσμο της διαμεσολάβησης. Επεσήμανε ότι ακόμη και η εξωτερική υφή του βιβλίου, με τα στρογγυλεμένα άκρα, χωρίς γωνίες, δεν είναι τυχαία: προδιαθέτει τον αναγνώστη για την άμβλυνση των συγκρούσεων στη διαμεσολάβηση. Ως προς το περιεχόμενο, έγινε εκ μέρους της αναφορά στη σημαντικότητα της συγκριτικής προσέγγισης δικαστικής διαδικασίας και διαμεσολάβησης, αλλά και τη δικαιολογημένη έμφαση της συγγραφέως στο προπαρασκευαστικό στάδιο της διαμεσολάβησης, δανειζόμενη φράση του βιβλίου της: «Ο διαμεσολαβητής πρέπει να έχει προνοήσει για καθετί, ώστε να φαίνεται στα μέρη ότι η διαδικασία έχει απόλυτα φυσική ροή, σαν τρεχούμενο νερό». Ανακοίνωσε, δε, ότι το βιβλίο της συγγραφέως αποτελεί και επίσημα υλικό για την εκπαίδευση των υποψηφίων διαμεσολαβητών του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιά και ευχαρίστησε δημόσια τη συγγραφέα.
Ο συντονιστής της παρουσίασης, κ. Αντώνης Αργυρός, κλείνοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην επί έτη σημαντική παρουσία της συγγραφέως στα διοικητικά δικαστήρια, συνεχίζοντας την παράδοση αξιόλογων συναδέλφων της δικηγόρων, όπως και στη συνεργασία τους στην Επιτροπή Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στις εξετάσεις υποψηφίων δικαστών διοικητικής κατεύθυνσης Οκτωβρίου 2012.
Τέλος, η συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους παρευρισκομένους, και τον Πρόεδρο του ΔΣΑ και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την προσεγμένη εκδήλωση, υπογράμμισε ότι το βιβλίο της είναι αφιερωμένο στους δικηγόρους για να γνωρίσουν τους δρόμους της διαμεσολάβησης και τόνισε το πόσο απαραίτητοι στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι οι δικηγόροι.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόροι, μεταξύ των οποίων: η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και Αρεοπαγίτης, κ. Βασιλική Θάνου, η Αντεπίτροπος της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ., κ. Ευτυχία Φουντουλάκη, η Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ., κ. Ειρήνη Γιανναδάκη, η Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ. κ. Αθανασία Πενθερουδάκη-Βολτυράκη, οι Πρόεδροι Εφετών κκ. Ιωάννης Φιοράκης, Χρήστος Βρυνιώτης, Ειρήνη Καλού και Σοφία Ντάντου, οι Εφέτες του Εφετείου Αθηνών κκ. Γεώργιος Χριστοδούλου και Θεόδωρος Κανελλόπουλος, η Εφέτης Δ.Δ. κ. Αικατερίνη Καλφάκη, η τέως Προϊσταμένη του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και Εφέτης Δ.Δ., κ. Βασιλική Καραδήμα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής και Δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, ο κ. Αντώνιος Φούσας, Δικηγόρος και τέως Υπουργός, ο Δικηγόρος Αθηνών κ. Δημήτριος Πανταρώτας και ο Σύμβουλος του Α.Σ.Ε.Π. και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, κ. Ιωάννης Παπαδημητράκης.
Διαμεσολάβηση
Πρόσφατα σχόλια